Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΑΠΟ ΕΔΕΣΣΗΣ) ΚΥΡΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε στο ΑΜΕΝ
Κέντρο Cemes, Επιμέλεια Δρ. Λότσιος Ιωάννης, Ερασιτεχνικές φωτογραφίες

Tην Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την εις επίσκοπο χειροτονία του μακαριστού Μητρ. Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Παπαγεωργίου, καθώς και 10 χρόνια από την πραγματοποίηση από την Ι.Μ. Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας της πρώτης επιστημονικής διημερίδας τιμής και μνήμης του.
Το CEMES, το Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών, που φέρει το όνομά του, σε όλες τις ιστοσελίδες που διαχειρίζεται (Panorthodoxcemes.blogspot.gr, και «PANORTHODOX Synod» και «Κέντρο Μητρ. Παντελεήμων Παπαγεωργίου» στο Facebook) παρουσίασε αποκλειστικά κείμενα σχετικά για τον μεγάλο αυτόν ιεράρχη.
Παράλληλα διοργανώθηκε για τα μέλη και τους φίλους του, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο, ενημερωτική αφιερωματική εκδήλωση (7:30-9:00 μμ.) τόσο για το έργο και την παρακαταθήκη του αοιδίμου ιεράρχου, όσο και για τις πρόσφατες και μελλοντικές δραστηριότητες του Κέντρου, στην αίθουσα ''Μητροπολίτης Παντελεήμων'' στην Ιερά Μονή της Αγίας Θεοδώρας, (Ερμού 34, Θεσσαλονίκη), και ώρα 7:00 με 9:30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Ο Γενικός Γραμματέας του Κέντρου κ. Δημήτριος Νικηφόρος ανακοίνωσε την εκδήλωση προς τιμή του αειμνήστου ιεράρχου και παρουσιάστηκε ένα βίντεο σχετικά με την προσωπικότητά του: «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου (1902-1979). Εβδομήντα επτά χρόνια βίου και ιστορίας» (Σενάριο-σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κίσκιλας - Μοντάζ-ηχοληψία: Γιάννης Ηλιάδης). Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Πέτρος Βασιλειάδης παρουσίασε τις επιστημονικές δραστηριότητες και συμμετοχές των μελών του Κέντρου σε διάφορα επιστημονικά και οικουμενικά συνέδρια το τελευταίο εξάμηνο.

Την προσωπικότητα και το έργο του αειμνήστου Μητροπολίτου παρουσίασε ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., κ. Νικόλαος Ζαχαρόπουλος. Ο Ομότ. Καθηγητής, πνευματικό τέκνο του αειμνήστου Μητροπολίτου, παρουσίασε πτυχές της πολυποίκιλης ποιμαντικής και οικουμενικής και θεολογικής του δραστηριότητας, μέσα από την προσωπική του εμπειρία. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε για την σχέση του αειμνήστου Μητροπολίτου με τον λαό του Θεού και το έργον του στις ενορίες στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Ιδιαίτερο χαιρετισμό απεύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., κ. Ανδρέας (Νανάκης), ο οποίος εξήρε τα χαρίσματα, την ποιμαντική φροντίδα και την λαμπρά μορφή του αειμνήστου, προσωπικότητα σπάνια και παράδειγμα προς μίμηση. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων, παρουσίασε μέσα από την προσωπική του πνευματική σχέση με τον αείμνηστο, τον απλόν, τον ήσυχον και πράον, τον αγαθόν και ανεξίκακον Παντελεήμονα, μια σπάνια προσωπικότητα στην σύγχρονη εκκλησιαστική ιστορία για την Εκκλησία.
Ο Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Θεόδωρος Γιάγκου, παρουσίασε εν συντομία το έργο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Κρήτη. Ο Καθηγητής αναφέρθηκε στις συζητήσεις, στις προτάσεις και τους προβληματισμούς των συνεδριάσεων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Τέλος, ο Δρ. κ. Ιωάννης Λότσιος, διαχειριστής των ηλεκτρονικών ιστοσελίδων του Κέντρου, παρουσίασε την διαδικτυακή, επιστημονική και αντικειμενική ενημέρωση και παρουσία του Κέντρου CEMES για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.